Orthomoleculair therapeut Laura Rebel is sinds kort regelmatig bij ons aanwezig om patiënten met huidklachten te helpen door dit van binnenuit aan te pakken. Huidtherapeut Marlijn mocht haar een paar vragen stellen, om jullie een beter beeld te geven van wat zij doet! Het leuke en interessante interview lees je hieronder.
Wat heeft jou doen besluiten om orthomoleculair therapeut te worden?
Ik liep zelf lange tijd met verschillende problemen, waaronder een onrustige huid en een chronische blaasontsteking. Puur toevallig ging ik werken bij een leverancier van huid producten en apparatuur. Hier leerde ik van alles over huidverbeterende behandelingen vanaf de buitenkant. Door het gebruik van de juiste producten en het toepassen van professionele behandelingen knapte mijn huid op, tot op een bepaald punt. Ik realiseerde me dat behandeling van buitenaf niet voldoende was. Toen ben ik op aanraden bij een orthomoleculair therapeut gekomen. Hier vielen alle puzzelstukjes op zo’n plek. Het behandelplan die ik meekreeg, hield ik heel zorgvuldig aan. Eindelijk was mijn huid opgeklaard, ook had ik geen blaasontstekingen meer. Mijn positieve ervaring wilde ik anderen ook kunnen geven, dus besloot ik om mij hier in te verdiepen.
Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?
Ik ben afgestudeerd op hotel en eventmanagement, maar hierin vond ik toen geen leuke baan. Toen kwam ik dus in de huidbranche terecht, iets wat ik heel erg leuk vond. Ik leerde over een gezonde huid van buitenaf. Ik heb eerder bij een sportschool gewerkt, waar ik ook met gezondheid en voeding bezig was, maar hier werd op een hele andere manier naar voeding gekeken. Het advies is dan om veel eiwitten zoals kwark te nemen, waar ik achteraf heel slecht op reageer. Toen ik in aanraking kwam met de orthomoleculair therapeut leerde ik dat op basis van onderzoek een persoonlijk advies gegeven kan worden en ik eindelijk daardoor van mijn klachten af was. Dit vond ik ontzettend interessant, dus ik verdiepte me in het vak. Ik heb toen verschillende opleidingen gevolgd, congressen bijgewoond en boeken gelezen, waardoor ik mijn eigen werkwijze heb ontwikkeld. Dit heeft er in 2017 voor gezorgd dat ik een eigen praktijk kon openen, waar ik al diverse succesverhalen heb mogen begeleiden.
Hoe zorg je ervoor dat je kennis up-to-date blijft?
Ik ben aangesloten bij de MBOG, dat is de branche vereniging voor orthomoleculair therapeuten. Deze branchevereniging stelt hoge eisen aan de aangesloten therapeuten, dit doen zij aan de hand van een puntensysteem waarbij je voor het volgen van scholingen en het deelnemen aan congressen punten ontvangt. Je moet voldoende punten halen om aangesloten te blijven. Ik kom ieder jaar veel hoger uit qua punten dan wat nodig is, maar dat geeft ook aan hoe leuk ik dit vak vind. Ik lees zelf veel bladen en wetenschappelijke onderzoeken en zit in diverse intervisie groepen. Je hoort zo vaak weer nieuwe verhalen waar je weer van kan leren. Maar ook op gebied van huidbehandelingen en producten probeer ik up to date te blijven, zodat ik cliënten hier ook op kan wijzen. Er zit veel verschil in het niveau van orthomoleculair therapeuten en de opleiding die ze gevolgd hebben, het is belangrijk om hier goed naar te kijken als je een orthomoleculair therapeut bezoekt. Het is het beste als iemand is aangesloten bij een branche vereniging omdat die de kwaliteit zal waarborgen.
We weten inmiddels dat je niet van standaard adviezen houdt. Toch zijn we benieuwd, welke voedingsstoffen kom je regelmatig tegen, waar mensen niet goed op reageren?
De term ‘lactoseintolerant’ komt veel voor. Mijn ervaring is dat veel mensen slecht reageren op de stof caseïne (melkeiwit) in zuivel en niet op lactose (melksuiker). Lactose vrij eten heeft dan dus geen zin. Maar ook op kippenei en gluten reageren veel mensen. Daarnaast hebben toxische stoffen, zoals geraffineerde suiker en alcohol een belastend effect op de lever en darmen. Dit ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid waarin je dit neemt, maar de een heeft van zichzelf al een minder sterk ontgiftingssysteem als de ander. En ten slotte de bioindustrie, hier wordt op grote schaal antibiotica en soja gebruikt om dieren sneller te laten groeien en vis te kweken, waardoor dit ook veel gifstoffen bevat. Dit belast het lichaam, waardoor huidproblemen kunnen ontstaan. Maar het is tegenwoordig dus ook wel wat lastiger om echt gezond te eten.
En welke algemene voedingsadviezen voor een gezonde huid kan je wel geven?
Je kan het beste lokaal en in het seizoen gaan eten. Het mooiste is om naar een boer te gaan, maar als je in een grote stad woont is dat natuurlijk lastiger. Dan is biologisch eten een goed alternatief, er zijn veel biologische winkels. Dit kan je ook alleen voor bepaalde producten doen. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het meest bespoten zijn, dit noem je de ‘dirty dozen’. Een voorbeeld hiervan zijn aardbeiden: omdat die geen schil bevatten trekken die gifstoffen er heel erg in, waardoor je het er ook niet van af kan wassen. Avocado’s zijn dan weer minder erg om niet biologisch te eten, omdat de schil die gifstoffen tegenhoudt. Er zijn lijstjes online te vinden die hier meer informatie over geven. Wat betreft zuivel raad ik biologische gefermenteerde zuivelproducten aan. Hier zit van nature minder lactose in. Ook ontstaan er door het fermentatieproces probiotische bacteriën, wat weer goed is voor de darmflora. Maar het blijft wel feit dat mijn advies geheel afhankelijk is van de persoon die voor mij zit en de onderzoeksresultaten die naar voren zijn gekomen, en daarom geef ik dus ook niet graag standaard adviezen.
Hoe gaat een behandeltraject bij jou in z’n werking, hoe lang duurt het en hoe kan je de samenwerking met een patiënt het beste omschrijven?
Ik werk altijd in programma’s van minimaal vier maanden; het Skinprovement Programma. Omdat ik gebruik maak van laboratoriumonderzoek is dit programma ook heel geschikt voor alleen darmklachten en hormonale klachten. We starten met een intake waarin onder andere de klachten, medische geschiedenis, leefstijl en stress gehalte worden besproken. Ik ga hier graag diep op in om zo goed mogelijk uit te zoeken waar een huidprobleem vandaan komt. Op basis hiervan gaan we labonderzoeken aanvragen, waarbij ik altijd intoleranties en voedselallergieën in kaart laat brengen, alsook microbioomonderzoek (ontlastingsonderzoek). Dit heb je minimaal nodig om dingen uit te kunnen sluiten. Daarnaast kunnen we aanvullende onderzoeken aanvragen, zoals een mineraalanalyse, de hoeveelheid toxines in het bloed en de vetzuurstatus (omega 3 & 6). Uiteraard afhankelijk van de klachten en het budget. Op basis van de uitslagen maak ik een persoonlijk behandelplan. Dit neem ik door met een client, ik vind het belangrijk dat zij zelf ook inzicht hebben in de uitslagen en begrijpen wat hun klachten veroorzaakt. Ik geef geen kant en klaar eetschema, ik vind het juist belangrijk om mensen zelf te laten uitvinden wat voor hun werkt. De eerste twee weken zijn vaak lastig, dan ben je nog heel erg zoekende. Maar door zelf die zoektocht in te vullen, creëer je een leefstijl die je vol kunt houden. Ook ontvangen patiënten de skinprovement guide, vol met tips en tricks over hoe je met bepaalde intoleranties om kan gaan. Het lichaam heeft tijd nodig om herstel te laten zien, dus in de consulten die daarna volgen bespreken we hoe het gaat. Soms schaaf ik een advies bij of geef ik een nieuw advies. De mate van verbetering waar ik naar streef ligt tussen de 50% en 95%, maar is ook grotendeels afhankelijk van hoe een patiënt met de adviezen omgaat. Na afloop van het programma kunnen patiënten terecht op losse consulten. Om hun resultaat vast te houden, of voor wat extra ondersteuning in tijden van stress.
Welke casus/welk verhaal heeft jou het meest verrast?
Er zijn twee verhalen die mij erg zijn bijgebleven, het eerste verhaal gaat over een jonge vrouw met ernstige acne die alles al had geprobeerd, van kwalitatieve huidproducten en behandelingen, tot alternatieve geneeswijzen, ze had al verschillende onderzoeken gedaan en was heel strikt in haar leefstijl. Toen kwam ze bij mij en bleken uit de onderzoeken dat er losse eindjes waren. Door dieper te zoeken en die dingen aan te pakken, ging haar huid eindelijk verbeteren. Zij had alle hoop al opgegeven omdat ze al zoveel artsen en therapeuten had gezien. Zij is mijn inspiratie geweest om het skinprovement programma op te zetten.
Het andere verhaal gaat over een jongen met enorme eczeem die zijn leven volledig overnam. Hoewel hij eigenlijk heel fit had moeten zijn op zijn leeftijd, kon hij door de eczeem niet meer slapen en niet meer sporten. Ook bij hem was al van alles geprobeerd, al van baby af aan. Toen ik zijn testresultaten terugkreeg schrok ik hier zo van dat ik het lab nog heb gebeld om te vragen of het wel klopte. Er kwam namelijk een enorme hoeveelheid aan voedselallergieën en intoleranties naar boven. Ik dacht ook dat het heel lastig zou worden om hier een leefbaar behandelplan van te maken. Uiteindelijk scheelde het al heel veel toen we de allerergste dingen eruit haalden. Bij eczeem wordt vaak geadviseerd om zuivel te vermijden, maar hier reageerde hij juist niet op. Door kleine aanpassingen te maken, werd zijn huid zoveel beter waardoor hij nu zijn leven weer terug heeft.
Welke doelgroep heeft het meest aan jouw behandeling en moet echt kennis maken met jouw behandeling?
Aan de ene kant de doelgroep die alles al heeft geprobeerd, maar het zou natuurlijk nog mooier zijn als je je de ellende en het geld bespaart in dingen die niet werken. Het onderzoek en de behandelingen gaan veel verder dan alleen een huid-, darm- of hormoonprobleem. Het geeft inzichten waar je de rest van je leven iets aan hebt. En ik hoop dat mensen het zichzelf gunnen om ook vanuit de binnenkant aan een gezonde huid en een gezond lichaam te werken. Ik vind het wel belangrijk dat mijn cliënten er zelf ook aan willen werken. Dus mensen die verwachten dat alles met 1 pilletje is opgelost, zijn bij mij niet aan het goede adres. Daarnaast raad ik mensen die veel medicatie gebruiken mijn therapie af, omdat ik dan beperkt ben qua suppletie en niet alles kan inzetten om de huid en darmen optimaal te verbeteren. Ook secundaire overgangsklachten behandel ik niet. Hiervoor verwijs ik graag door naar dr. Nora Hendriks, die hierin gespecialiseerd is. Ik geloof in een goede samenwerking tussen verschillende specialisten om je huid en je lichaam gezond, maar ook jong te houden. Een gezonde darmflora en goed werkende lever spelen hierbij een cruciale rol! Ik ben dus ook bezig op gebied van huidverjonging, waar ik binnenkort een nieuw traject voor lanceer. Speciaal voor vrouwen vanaf een jaar of 35 die merken dat hun huid wat begint te verslappen en dit proces zowel van binnenuit als buitenaf op tijd willen ondersteunen en remmen. Hierover volgt meer…
Wil jij meer weten of een intake inplannen bij Laura Rebel? Neem dan contact op via info@huid-en-laser-utrecht.nl of telefonisch via 030 751 0269.