Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Soms zijn alleen huidtherapeutische behandelingen niet genoeg..

Bij Huid & Laser Utrecht streven wij uiteraard naar het best haalbare resultaat. We hebben een breed scala aan mogelijkheden tot onze beschikking, van diverse medische peelings tot verschillende lasers en producten met wetenschappelijk onderbouwde werkstoffen. Hierdoor kunnen we een behandelplan goed afstemmen op de huid en wensen van onze cliënt. Om tot het juiste behandelplan te komen, hebben wij ook achtergrond informatie nodig over andere factoren die invloed hebben op de huid. Tijdens het consult zullen we de huid bekijken en achtergrond informatie uitvragen.

Een van de dingen die we uitvragen is de gezondheid van de cliënt en het medicatiegebruik. Het is van belang dat we op de hoogte zijn van chronische aandoeningen en medicijnen die gebruikt worden, dit kan namelijk invloed hebben op de huid. Vaak gaan we nog wat dieper in hierop door leefstijl en voeding uit te vragen. We zien dat dit ook een rol speelt in een gezonde huid. Uiteraard komt zongedrag ter sprake en kijken wij naar welke producten thuis gebruikt worden en welke behandelingen eventueel al eerder uitgevoerd zijn om een huidprobleem of huidconditie te verbeteren.

Kortom, een consult is een van de belangrijkste momenten voor ons om een behandelplan goed af te kunnen stemmen. Soms zijn er factoren die van binnenuit een huidprobleem verergeren of kan bepaalde medicatie een huidprobleem zelfs veroorzaken. Bijvoorbeeld bij acne of melasma. Hieronder beschrijven we een aantal factoren die hier invloed op kunnen hebben.

Onjuiste voeding, anticonceptie of stress bij acne

Acne is een huidaandoening die veel voorkomt bij jongvolwassenen, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het is deels genetisch bepaald, maar kan daarnaast ontstaan door een combinatie van interne- en externe factoren. Soms is er sprake van een voedselintolerantie, waarbij het lichaam niet goed reageert op een bepaald voedingsmiddel. Dit kan zich uiten in de huid, bijvoorbeeld door het ontstaan of verergeren van acne. Deze link wordt niet altijd gelegd maar kan er wel zijn.

Daarnaast speelt anticonceptie een rol. Het gebruik van de anticonceptiepil of een spiraal kan acne verergeren of juist verminderen. Dit verschilt per persoon. Wel zijn er een aantal anticonceptiepillen die acne verminderen. Hier hebben wij al eerder een blog over geschreven. Ook stress kan acne verergeren, doordat dit de aanmaak van hormonen beïnvloedt. Zulke factoren kunnen ervoor zorgen dat acne, ondanks behandelingen, terug blijft komen. Dan kan het nodig zijn om naast behandeling van buitenaf, het ook van binnenuit aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een orthomoleculair therapeut.

Medicatie of systemische aandoeningen bij melasma

Melasma is een chronische aandoening waarbij de pigmentcellen over actief zijn. Het uit zich in hyperpigmentatie, wat zichtbaar kan zijn op het voorhoofd, de slapen, de bovenlip of andere delen in het gelaat. Vaak ziet het er enigszins symmetrisch uit. Melasma kan veroorzaakt worden door hormonale veranderingen en we zien in de praktijk dat onder andere tijdens zwangerschap de kans groter is dat melasma ontstaat. Na zwangerschap kan de hyperpigmentatie weer verdwijnen, maar dit is niet altijd het geval.

Daarnaast zijn er bepaalde medicijnen die invloed hebben op de hormoonhuishouding of het ontstaan van hyperpigmentatie. Anticonceptiemiddelen die hormonen bevatten zijn hier natuurlijk een voorbeeld van, maar ook kan bepaalde antibiotica de huid gevoeliger maken voor UV straling, waardoor de pigmentcellen sneller activeren. Bij het gebruik van finasteride, een middel wat tegen haaruitval werkt, zien we in de literatuur en in de praktijk gevallen waarbij melasma is ontstaan.

Ten slotte zijn er systemische aandoeningen waarbij melasma kan ontstaan, denk aan de ziekte van Addison, een aandoening waarbij een ontsteking van de bijnieren optreedt en er hormonale veranderingen optreden. Bij melasma is het beschermen van de huid bij blootstelling aan UV straling heel erg belangrijk, omdat dit een direct effect heeft op de pigmentcellen. Maar het is dus ook belangrijk om te kijken naar indirecte invloeden, gezien dit het resultaat van de behandeling kan beïnvloeden.

De huid is een groot maar ook complex orgaan waarbij veel verschillende invloeden een rol spelen. Met onze behandelingen kunnen wij de huidconditie en het uiterlijk verbeteren, maar soms spelen factoren van binnenuit zo’n grote rol dat we een huidprobleem niet volledig kunnen oplossen met peelings en lasertherapie. Wij proberen dit tijdens het consult al goed uit te zoeken en soms zien we dat overleg of doorverwijzing naar andere therapeuten nodig is voor wij starten met de behandeling. Dit wordt dan meegenomen in het uitgebreide advies en behandelplan wat wij geven tijdens en na een consult. Wil jij ook een consult inplannen om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op per mail of telefoon.

Winkelwagen 0
Laatst bekeken 0