Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

4 oorzaken van acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat niet alleen fysiek ongemak veroorzaakt, maar ook emotioneel belastend kan zijn. Hoewel er geen one-size-fits-all oplossing is voor acne, is het begrijpen van de onderliggende oorzaken een cruciale eerste stap naar een effectieve behandeling. In deze blog gaan we dieper in op de vier belangrijkste oorzaken van acne, waarbij we inzicht geven in de factoren die bijdragen aan het ontstaan en verergeren van deze veelvoorkomende huidaandoening.

Overmatige Talgproductie

Een van de oorzaken van acne die we veel zien, is overmatige talgproductie. Talg is een natuurlijke olie van de huid en wordt geproduceerd door de talgklieren. Bij acne zien we vaak dat deze klieren te veel talg produceren, waardoor poriën verstopt raken. Dit kun je op de huid herkennen als puistjes, verstopping en mee-eters.

Verstopte poriën

Verstopte poriën, ook wel comedonen of mee-eters genoemd, spelen een cruciale rol bij het ontstaan van acne. Wanneer dode huidcellen, talg en andere onzuiverheden zich ophopen in de poriën, ontstaan er verstoppingen. Wanneer poriën lang verstopt zijn kan dit zorgen voor een overgroei van bacteriën, omdat het talg niet naar buiten kan vloeien. Dit kan dan puistjes en ontstekingen als gevolg hebben. Om ervoor te zorgen dat de poriën minder snel verstopt raken, is het heel belangrijk om de huid te exfoliëren met zuren om die dode huidlaag te verweken.

Bacteriële infecties

Een bacteriële infectie, met name door de cutibacterium acnes, ook wel bekend als de propionibacterium acnes (P. acnes) bacterie, is een andere belangrijke oorzaak van acne. Deze bacteriën vinden een plekje in de verstopte poriën en veroorzaken ontstekingen. De reactie van het immuunsysteem op deze infectie resulteert in de vorming van rode, gezwollen puistjes. Een goede huidverzorgingsroutine met salicylzuur, maar ook glycolzuur en retinol helpen bij het verminderen en voorkomen van deze gevoelige ontstekingen.

Hormonale Schommelingen

Hormonale schommelingen spelen ook een rol bij de ontwikkeling van acne, vooral tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en menopauze. Hormonen zoals androgenen stimuleren de talgklieren, wat kan zorgen voor een toename van de talgproductie. Tijdens een eerste consult is het dan ook heel belangrijk om verder te kijken naar de oorzaak van eventuele hormonale veranderingen.

Conclusie

Het effectief behandelen van acne begint met het begrijpen van de onderliggende oorzaken. Door rekening te houden met factoren zoals een overmatige talgproductie, verstopte poriën, bacteriële infecties en hormonale schommelingen, kan er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden om de klachten te verminderen. De algehele gezondheid, voeding en leefstijl spelen daarnaast ook een grote rol.

Iedereen is anders en leeft anders, dus een one-size-fits-all behandelplan bestaat niet. Hierdoor is een eerste consult zo belangrijk om te achterhalen welke behandeling het beste aan sluit, welke producten passen binnen je dagelijks leven en welke leefstijl tips er gegeven worden.

Winkelwagen 0

Laatst bekeken 0