Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Acne Littekens Verminderen: Welke Behandelingen Zijn Het Meest Effectief?

Heb jij last van acne littekens en wil je er vanaf? Acne is al vervelend genoeg, maar de littekens die het achterlaat kunnen nog jaren zichtbaar blijven, waardoor je je niet fijn in je vel kan voelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van acne littekens. In dit artikel bespreken we de meest effectieve behandelingen en geven we je tips om te zorgen dat jij en je huid weer mogen stralen.

Inleiding

Acne is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongeren, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Door ontstekingen en beschadigingen van de huid kan acne littekens achterlaten. Deze littekens kunnen variëren in grootte en diepte en zijn soms permanent. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die de zichtbaarheid van acne littekens kunnen verminderen.

Wat zijn acne littekens?

Acne littekens worden gevormd wanneer het lichaam het beschadigde huidweefsel probeert te herstellen. Hierbij kan het weefsel niet altijd op dezelfde manier worden geregenereerd als voorheen. Hierdoor ontstaan littekens die variëren in diepte, grootte en uiterlijk. Er zijn verschillende soorten acne littekens, waaronder atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloid littekens.

Rolling littekens

Dit zijn over het algemeen wat grotere en ingezonken littekens die aan de oppervlakte van de huid liggen.

Boxcar littekens

Dit zijn ronde en ovale ingezonken littekens met een duidelijke, scherpe begrenzing. Deze soort kunnen zowel oppervlakkig als dieper in de huid liggen.

Icepick littekens

Dit zijn puntvormige en diepe littekens en zijn vaak te herkennen als ‘putjes’ in de huid.

Restacne

Ook zien wij in de kliniek vaak restacne voorbij komen. Dit zijn rode, paarse of bruine vlekjes in de huid die ontstaan zijn na de genezing van een ontsteking. Dit kan vanzelf verminderen na een aantal maanden, maar we zien vaak dat er toch wat littekens achterblijven op de huid.

Behandelingen voor acne littekens

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van acne littekens. Hieronder bespreken we de meest effectieve behandelingen.

Fractionele laserbehandeling

Fractionele laserbehandeling is een behandeling waarbij de huid met laserlicht wordt behandeld. De laser maakt kleine gaatjes in de huid, waardoor de huid wordt gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Op deze manier wordt oud weefsel vervangen voor nieuwe weefsel. Fractionele laserbehandelingen kunnen helpen bij het verminderen van diepe acne littekens.

Chemische peelings

Chemische peelings zijn behandelingen waarbij verschillende zuren op de huid wordt aangebracht. Deze oplossing zorgt ervoor dat de bovenste laag van de huid wordt verweekt, waardoor de huid wordt gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Chemische peelings kunnen helpen bij het verminderen van lichte tot matige acne littekens.

Microneedling

Microneedling is een behandeling waarbij kleine gaatjes in de huid worden gemaakt met behulp van een pen met kleine naaldjes. Deze gaatjes stimuleren de aanmaak van collageen en elastine in de huid, waardoor de huid zichzelf kan herstellen. Microneedling kan helpen bij het verminderen van matige tot diepe acne littekens.

Fillers

Fillers zijn injecties met een stof die ervoor zorgt dat de huid opgevuld wordt. Hierdoor kunnen putjes en deukjes in de huid worden opgevuld, waardoor de huid weer egaal oogt. Fillers kunnen helpen bij het verminderen van bijvoorbeeld icepick acne littekens.

Tips voor het verminderen van acne littekens

Naast de behandelingen die hierboven zijn beschreven, zijn er nog een aantal tips die kunnen helpen bij het verminderen van acne littekens:

  • Gebruik zonnebrandcrème

Door de zon kan de huid verkleuren en kunnen littekens nog zichtbaarder worden. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème als je de zon in gaat.

  • Scrub niet te veel

Hoewel scrubben kan helpen om dode huidcellen te verwijderen, kan te veel scrubben de huid juist beschadigen en littekens verergeren. Kies dan liever voor een exfoliant met actieve zuren dan een scrub met een korrel.

  • Verzorg de huid goed

Een goede huidverzorging kan helpen om de huid gezond te houden en littekens te verminderen. Gebruik daarom producten die speciaal ontwikkeld zijn voor jouw huidtype.

  • Eet gezond

Een gezonde voeding kan bijdragen aan een gezonde huid. Eet daarom voldoende groente en fruit en vermijd te veel suiker en vet.

  • Stop met roken

Roken kan de huid beschadigen en het herstelproces van de huid vertragen. Stop daarom met roken als je acne littekens wilt verminderen.

Conclusie

Acne littekens kunnen zorgen voor een verminderd zelfvertrouwen en zijn daarom voor veel mensen een groot probleem. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van acne littekens. Naast deze behandelingen zijn er ook een aantal tips die kunnen bijdragen aan het verminderen van acne littekens, zoals het gebruik van zonnebrandcrème en een goede huidverzorging. Het is belangrijk om te beseffen dat elke huid anders is en dat niet elke behandeling even effectief is voor iedereen. Daarom is het verstandig om advies te vragen aan een arts of huidtherapeut voordat je een behandeling kiest.

Winkelwagen 0

Laatst bekeken 0