De conditie van onze huid weerspiegelt onze algehele gezondheid. Wat we eten heeft een directe invloed op het uiterlijk en de gezondheid van onze huid. In deze blog bespreken we welke voedingsmiddelen een positief effect hebben op een huid die gevoelig is voor acne en welke je beter kunt vermijden.
Wat is acne?
Acne is een veelvoorkomende huidaandoening met diverse oorzaken. Het kan ontstaan door een overmatige talgproductie, verstopte talgklieren, de aanwezigheid van de acne bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes), of hormonale veranderingen. Acne wordt gekenmerkt door het verschijnen van mee-eters, pukkeltjes en soms diepere ontstekingen zoals noduli en cysten.
Welke voeding is helpend bij acne en welke laat je liever staan?
- Omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren verlagen het IGF-1-gehalte en hebben een ontstekingsremmende werking, wat gunstig kan zijn voor mensen met acne.
Voorbeelden van voedingsbronnen met omega-3 vetzuren zijn vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, forel en sardines.
- Vitamine D
Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op acne. Zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht en overweeg een supplement in combinatie met vitamine K.
- Zuivel
Zuivelproducten kunnen acne verergeren door de aanwezigheid van IGF-1, een stof die de talgproductie verhoogt. Dit kan resulteren in een verhoogde kans op puistjes.
Tip: probeer gedurende 6 tot 8 weken zuivelproducten (zoals melk, kwark, ijs en eiwitpoeder) te vermijden en observeer de reactie van je huid. Kijk vervolgens wat de reactie van je huid is, wanneer je zuivelproducten een voor een weer toevoegt aan je eetpatroon
- Snelle suikers
Voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, zoals snoep, fastfood en frisdrank, kunnen de ernst van acne verergeren.
- Verzadigde vetten
Verzadigde vetten, aanwezig in boter, snacks en cake, kunnen acne verergeren. Vervang deze door onverzadigde vetten, zoals olijfolie en noten.
Tips:
- Denk iedere dag aan voldoende groente en fruit.
- Begin iedere maaltijd met groente gevolgd door eiwit en eindig pas met koolhydraten om een enorme suikerpiek te voorkomen
- Eet gevarieerd
- Vervang je eiwitpoeder voor een vegan eiwitpoeder
- Kies voor een plantaardige melk bijvoorbeeld in je koffie (maar let op, kies voor een zuivere vorm zonder te veel onnodige toevoegingen)
- Zink en selenium als supplement innemen