Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Het verschil tussen bloedblaasjes en andere huidproblemen

Wanneer we ons zorgen maken over onze huid, kan het soms lastig zijn om te achterhalen welk probleem we precies hebben. Bloedblaasjes, ofwel angioma genoemd, zijn een veelvoorkomend huidprobleem dat vaak verward wordt met andere aandoeningen, zoals spataderen, moedervlekken en acne. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie van bloedblaasjes, en bekijken we de verschillen tussen bloedblaasjes en andere huidproblemen.

Inleiding

Bloedblaasjes zijn kleine, rode bultjes op de huid die ontstaan door een abnormale groei van bloedvaten. Ze komen het vaakst voor op de romp, armen, benen en gezicht, en zijn meestal niet pijnlijk of gevaarlijk. Toch kunnen bloedblaasjes voor sommige mensen cosmetisch storend zijn en een negatieve invloed hebben op hun zelfbeeld. Om deze reden zoeken veel mensen medische hulp om bloedblaasjes te behandelen of te verwijderen.

Oorzaken van bloedblaasjes

De precieze oorzaak van bloedblaasjes is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn echter verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze huidaandoening. Hieronder vind je de belangrijkste oorzaken van bloedblaasjes:

Erfelijkheid

Sommige mensen hebben van nature meer kans op het ontwikkelen van bloedblaasjes dan anderen. Erfelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol. Als bloedblaasjes veel in de familie voorkomen, is de kans groot dat jij ze ook krijgt.

Veroudering

Bloedblaasjes worden vaker gezien bij oudere mensen. Dit komt doordat de bloedvaten naarmate we ouder worden minder elastisch worden. Hierdoor kunnen ze sneller beschadigen en bloedblaasjes vormen.

Hormonen

Veranderingen in hormoonspiegels kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van bloedblaasjes. Zo hebben vrouwen tijdens de zwangerschap en de menopauze meer kans op het krijgen van bloedblaasjes.

Overige factoren

Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van bloedblaasjes zijn onder andere blootstelling aan de zon, huidtrauma, chronische huidaandoeningen en bepaalde medicijnen.

Symptomen van bloedblaasjes

Bloedblaasjes zijn vaak gemakkelijk te herkennen aan hun uiterlijk. Hieronder vind je de belangrijkste symptomen van bloedblaasjes:

Uiterlijk

Bloedblaasjes zijn kleine, rode bultjes op de huid. Ze hebben meestal een glad oppervlak en zijn gevuld met bloed.

Locatie

Bloedblaasjes kunnen op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen, maar komen het vaakst voor op de romp, armen, benen en gezicht.

Aantal

Bloedblaasjes komen soms in groepjes voor, maar kunnen ook alleen voorkomen.

Behandeling van bloedblaasjes

Over het algemeen zijn bloedblaasjes niet gevaarlijk en hoeven ze niet behandeld te worden. Als ze echter cosmetisch storend zijn of klachten geven, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt het bloedvaatje dat verantwoordelijk is voor het bloedblaasje als het ware dicht gelaserd. Dit is een effectieve behandeling die meestal geen littekens achterlaat. Lasertherapie is ook direct de beste behandeling voor deze indicatie.

Elektrocoagulatie

Bij elektrocoagulatie wordt het bloedvaatje dat verantwoordelijk is voor het bloedblaasje dichtgeschroeid met een elektrisch stroompje. Dit is een effectieve behandeling die meestal geen littekens achterlaat.

Cryotherapie

Bij cryotherapie wordt het bloedblaasje bevroren met vloeibare stikstof. Hierdoor sterft het bloedvaatje af en verdwijnt het bloedblaasje. Deze behandeling kan soms littekens achterlaten.

Chirurgische verwijdering

Als het bloedblaasje te groot is om te worden behandeld met elektrocoagulatie, cryotherapie of lasertherapie, kan het worden verwijderd met een kleine chirurgische ingreep. Deze behandeling kan wel littekens achterlaten.

Verschil tussen bloedblaasjes en andere huidproblemen

Hoewel bloedblaasjes vaak verward worden met andere huidproblemen, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze aandoeningen:

Bloedblaasjes en spataderen

Spataderen zijn verdikte, verwijde aderen die vooral op de benen en voeten voorkomen. In tegenstelling tot bloedblaasjes zijn spataderen meestal blauw of paars van kleur en hebben ze een kronkelige vorm. Bovendien kunnen spataderen pijnlijk zijn en andere symptomen veroorzaken, zoals zwelling en jeuk.

Bloedblaasjes en moedervlekken

Moedervlekken zijn pigmentophopingen op de huid die meestal donkerbruin van kleur zijn. In tegenstelling tot bloedblaasjes zijn moedervlekken meestal plat en hebben ze een onregelmatige vorm. Bovendien kunnen moedervlekken gevaarlijk zijn als ze veranderen van grootte, vorm of kleur.

Bloedblaasjes en acne

Acne is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters en ontstekingen op de huid. In tegenstelling tot bloedblaasjes zijn acne-plekjes meestal rood en hebben ze een witte of gele kop. Bovendien kunnen acne-plekjes pijnlijk en geïnfecteerd zijn.

Preventie van bloedblaasjes

Hoewel het niet altijd mogelijk is om bloedblaasjes te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op het krijgen van deze aandoening te verminderen:

Bescherm je huid tegen de zon

Blootstelling aan de zon kan de bloedvaatjes beschadigen en de kans op het ontwikkelen van bloedblaasjes vergroten. Zorg daarom dat je je huid goed beschermt tegen de zon door het dragen van beschermende kleding en het aanbrengen van zonnebrandcrème.

Vermijd huidtrauma

Huidtrauma, zoals krabben en schuren, kan de bloedvaten beschadigen en de kans op het ontstaan van bloedblaasjes vergroten. Vermijd daarom huidtrauma zoveel mogelijk.

Eet gezond

Een gezond dieet kan bijdragen aan een gezonde huid en de kans op het krijgen van bloedblaasjes verminderen. Zorg daarom dat je voldoende groenten, fruit, volkoren granen en gezonde vetten eet.

Stop met roken

Roken beschadigt de bloedvaten en kan de kans op het ontstaan van bloedblaasjes vergroten. Stoppen met roken kan dus bijdragen aan een gezonde huid.

Conclusie

Bloedblaasjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem dat meestal niet gevaarlijk is, maar wel cosmetisch storend kan zijn. Door de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie van bloedblaasjes beter te begrijpen, kun je deze aandoening beter herkennen en behandelen. Het is ook belangrijk om te weten hoe bloedblaasjes zich onderscheiden van andere huidproblemen, zoals spataderen, moedervlekken en acne. Door preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op het krijgen van bloedblaasjes verminderen.

Veelgestelde vragen

  1. Zijn bloedblaasjes besmettelijk?

Nee, bloedblaasjes zijn niet besmettelijk. Ze worden veroorzaakt door interne factoren, zoals erfelijkheid en veroudering.

  1. Kunnen bloedblaasjes kwaadaardig worden?

Nee, bloedblaasjes zijn meestal niet kwaadaardig en hoeven niet te worden verwijderd, tenzij ze cosmetisch storend zijn of klachten veroorzaken.

  1. Doet het pijn om bloedblaasjes te verwijderen?

De meeste behandelingen om bloedblaasjes te verwijderen zijn niet pijnlijk.

  1. Kunnen bloedblaasjes terugkomen na behandeling?

Het is mogelijk dat bloedblaasjes terugkomen na behandeling, vooral als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt.

Winkelwagen 0

Laatst bekeken 0