Wat is het verschil tussen IPL en laser bij ongewenste haargroei?
Belangrijk om te weten wanneer je geïnteresseerd bent in het laseren van ongewenste haargroei, is dat er een verschil is tussen de apparatuur waar klinieken mee werken. Deze verschillen zijn niet voor iedereen gemakkelijk te onderscheiden, maar wel heel belangrijk voor een goed behandelresultaat. Allereerst even wat informatie over het werkingsmechanisme van het ontharen met licht of laser. De laser of IPL geeft energie af aan de huid, wat wordt opgevangen door bepaalde structuren in de huid. De haren worden effectief behandeld als de energie van de laser de haarwortel verhit, waardoor deze vernietigd wordt. De warmte van de laser werkt in op de haarwortel, waarna deze uitgeschakeld wordt en er geen haar terug komt.
Een van de grootste verschillen tussen de behandeling met een IPL en een laser. Een IPL werkt als een flitslicht met een breed spectrum licht, waardoor een relatief klein deel wordt geabsorbeerd door de haarwortels. Een deel van de haarwortels zal hierdoor opwarmen, maar er zal ook een groot deel van de energie kwijt gaan in de omliggende huid. Niet alleen geeft dit minder resultaat, ook kan dit zorgen voor schade in de omliggende huid, bijvoorbeeld als deze zongebruind of gekleurd is. De pigmentcellen in de huid kunnen dan mee verwarmen en waardoor er pigmentschade kan ontstaan.
![](https://huid-en-laser-utrecht.nl/wp-content/uploads/2021/12/Verschil_IPL_laser_HuidLaserUtrecht-300x200.jpeg)
Een laser werkt daarentegen doelgericht op een specifieke structuur. Zo werkt onze ontharingslaser, De Thunder van Quanta System ofwel op het pigment in de haar, of op het bloedvaatje welke de haarwortel voorziet van voedingsstoffen. Dit is afhankelijk van de laser die wordt toegepast. Bij een licht huidtype kiezen we voor de Alexandrite laser welke werkt op het pigment in de haar. Het liefst wil je een zo groot mogelijk contrast tussen huid en haar, dus een lichte huid met donker haar. De laser zal zijn energie dan afgeven in de gekleurde haar, welke dit weer doorgeeft aan de haarwortel. Die wordt uitgeschakeld en komt niet meer terug.
Bij een huid waarbij er weinig tot geen contrast is tussen haar en huidskleur, zoals een huidtype 4 t/m 6 met bruine haren, richten we onze Nd:Yag laser op het onderliggende bloedvaatje die de haar voorziet van voedingsstoffen. Door dit vaatje uit te schakelen kan de haarwortel de haar niet meer voorzien van voedingsstoffen en groeit er geen haar terug.
Als de huid gepigmenteerd is, maar er is wel contrast tussen de huid- en haarkleur, kunnen we een combinatie van de twee bovengenoemde lasers toepassen. Er is dus voor iedere huidskleur een geschikte laser welke het haar doelgericht en veilig kan behandelen, zonder dat er bijkomende schade optreedt in de omliggende huid.
Ook bij ons in het uitgebreide laserassortiment vind je een IPL apparaat. De IPL kan namelijk wel heel mooi ingezet worden om egale roodheid of pigmentvlekjes te behandelen. Bij de IPL kan je namelijk bepaalde filters kiezen waardoor je ofwel op vaatjes ofwel op pigmentcellen, of soms zelf op beide werkt wanneer je de IPL toepast. Dit doen we bijvoorbeeld bij rosacea, een chronische huidaandoening waarbij veel voorkomende klachten roodheid, bultjes en puistjes zijn. We kunnen dan met een IPL de fijne haarvaatjes in de huid uitschakelen waardoor roodheid vermindert.
Een andere huidaandoening waarbij we de IPL inzetten is Poikiloderma van Civatte. Deze huidaandoening is vaak zichtbaar in de hals in de vorm van roodheid en een bruine verkleuring. Met de IPL kunnen we beide aspecten verminderen.
Wil je weten of een laserbehandeling voor ongewenste haargroei of een IPL behandeling geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact op!