Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Wat doet Omega 3 voor de huid?

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetten die vaak worden geprezen om hun voordelen voor hart en hersenen, maar daarnaast hebben ze ook invloed op de huid. Zo heeft het onder andere een positieve invloed bij acne, rosacea en eczeem. In deze blogpost duiken we diep in wat omega 3 doet met de huid en waarom het essentieel is om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. 

Wat zijn Omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor onze gezondheid. De drie belangrijkste typen omega 3 zijn:

 • Alfa-linoleenzuur (ALA): voornamelijk te vinden in plantaardige oliën zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten.
 • Eicosapentaeenzuur (EPA): vooral aanwezig in vette vis zoals zalm, makreel en sardines.
 • Docosahexaeenzuur (DHA): ook te vinden in vette vis en is bijzonder belangrijk voor de hersenfunctie en de huidgezondheid.

Hoe beïnvloed Omega 3 je huid?

 1. Hydratatie
  Omega 3-vetzuren helpen bij het behouden van de vochtbalans in de huid. Ze versterken de huidbarrière, waardoor vocht beter vastgehouden wordt en uitdroging verminderd. Dit resulteert in een zachtere, soepelere huid die minder vatbaar is voor schilfering en droogheid. Zo wordt bij huidklachten als een droge huid vaker een tekort aan omega 3 gezien en kan het helpen om deze stoffen extra in te nemen. 
 2. Ontstekingsremmend
  Omega 3-vetzuren hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen. EPA en DHA kunnen helpen de ontsteking te verminderen, waardoor roodheid en irritatie afnemen. Dit kan erg helpen om de ontstekingsreactie af te remmen bij huidaandoeningen zoals acne, rosacea, psoriasis en eczeem.
 3. Bescherming tegen zonschade
  Hoewel omega 3-vetzuren geen vervanging zijn voor zonnebrand, kunnen ze wel helpen bij de bescherming van de huid tegen zonschade. Ze verminderen de ontstekingsreactie veroorzaakt door UV-straling en kunnen zelfs helpen bij het herstel van reeds beschadigde huidcellen.
 4. Vertraagde veroudering
  De antioxidatieve eigenschappen van omega 3-vetzuren helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die huidveroudering versnellen. Door het verminderen van oxidatieve stress, kunnen omega 3-vetzuren bijdragen aan het vertragen van huidveroudering. 
 5. Verbeterde huidstructuur
  Regelmatige inname van omega 3-vetzuren kan de algehele huidstructuur verbeteren. Dit komt doordat deze vetzuren essentieel zijn voor de productie van gezonde celmembranen. Sterkere en gezondere celmembranen resulteren in een stevigere en elastischere huid.

Hoe krijg je meer Omega 3 binnen?

Om de voordelen van omega 3 voor je huid te benutten, is het belangrijk om voedingsmiddelen rijk aan deze vetzuren in je op te nemen. Hier zijn enkele bronnen:

 • Vette Vis: Zalm, makreel, sardines en haring zijn uitstekende bronnen van EPA en DHA.
 • Plantaardige Olieën: Lijnzaadolie, chiazaadolie en walnoten zijn rijk aan ALA.
 • Supplementen: Visolie- en algenolie supplementen kunnen een handige manier zijn om je omega 3-inname te verhogen, vooral als je geen vis eet.

Let op de zuiverheid van je Omega 3 supplement

Bij het kiezen van omega 3-supplementen is het belangrijk om te letten op de zuiverheid en kwaliteit. Zoek naar supplementen die vrij zijn van verontreinigingen zoals zware metalen, PCB’s en andere schadelijke stoffen. Hoogwaardige supplementen zullen vaak gecertificeerd zijn en de zuiverheid wordt gegarandeerd door onafhankelijke testen. De Advanced Omega van Skinuals is een voorbeeld van een hoog gedoseerd, zuiver en uitstekend opneembaar omega 3-supplement. 

Conclusie

Omega 3-vetzuren hebben meer invloed op de gezondheid van de huid als gedacht. Ze bieden tal van voordelen en het is zeker de moeite waard om je voedingspatroon aan te passen en bij acne, rosacea, eczeem of een te kort aan omega 3, supplementen te nemen om deze essentiële vetzuren binnen te krijgen.

Winkelwagen 0
Laatst bekeken 0