Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Feiten en fabels over rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening die vaker voorkomt dan je misschien denkt. Het is te herkennen aan egale roodheid, zichtbare vaatjes, soms puistjes of ontstekingen in het gezicht met name op de wangen, kin en het voorhoofd. Er wordt veel over rosacea gezegd, maar wat is nu een feit en wat is een fabel? Lees verder voor een aantal belangrijke feiten en fabels!

1. Rosacea kan verschillende oorzaken hebben.

Feit. Er is eigenlijk geen exacte oorzaak bekend, echter lijken er wel een aantal oorzaken bekend te zijn. Zo kan het genetisch bepaald zijn, de barrièrefunctie is aangetast met een ontstekingsreactie als gevolg, een hogere aanwezigheid van de demodex mijt wat ook een hoge ontstekingsreactie kan geven in de huid.

2. Alcohol is de oorzaak van rosacea.

Fabel. Dit is niet waar! Er wordt soms gezegd dat iemand met een rode neus waarschijnlijk veel alcohol drinkt. Dit hoeft dus niet altijd de reden te zijn, het kan dus ook zeker rosacea zijn. Alcohol kan wel een trigger zijn voor de verergering van de klachten. Roodheid en branderigheid kunnen na het nuttigen van alcohol verergeren.

3. Rosacea is een besmettelijke huidaandoening.

Fabel. Iemand met rosacea kan iemand anders niet besmetten met de aandoening.

4. Rosacea is eigenlijk acne voor volwassenen.

Fabel. Rosacea en acne kunnen veel op elkaar lijken, omdat acne en ontstekingen bij beide aandoeningen voorkomen. De oorzaken en ook zeker de behandelingen zijn erg verschillend. Rosacea is chronisch van aard en acne is geen chronische aandoening.

5. De aandoening rosacea kan niet worden genezen.

Feit. Er is helaas geen behandeling bekend die de aandoening volledig kan laten verdwijnen. Gelukkig zijn er wel genoeg behandelingen en tips die de klachten aanzienlijk kunnen verminderen.

6. Rosacea komt vooral voor bij volwassenen vanaf 30 jaar oud.

Feit. Rosacea komt voornamelijk voor bij volwassen boven de 30 jaar. Dit betekent alleen niet dat het soms al op jongere leeftijd kan ontstaan. Vaak zien we een milde variant al op eerdere leeftijd.

7. Je spreekt van rosacea wanneer alle typische kenmerken aanwezig zijn van de aandoening.

Fabel. Een rosacea huid hoeft niet alle klachten en symptomen te hebben, want soms begint de aandoening met alleen een rode huid met opvlammingen, maar dit kan dan al wel de aandoening rosacea zijn.

8. Bepaalde tips en leefstijl adviezen kunnen rosacea klachten verminderen.

Feit. De klachten van rosacea kunnen zeker verminderd worden. De juiste huidverzorging, zonbescherming, hydratatie, medicatie, voeding, beweging, stress vermindering en het verminderen van triggers spelen een belangrijke rol. Probeer eens te achterhalen wat jouw klachten verergeren, bijvoorbeeld alcoholgebruik, verschil in hitte en kou, pittig eten of stress.

9. Warmte door bijvoorbeeld een sauna kan de klachten van rosacea verergeren.

Feit. Door extreme warmte kunnen klachten verergeren, zoals de egale roodheid en flushing (opvlammingen). Probeer dit dus te vermijden.

10. Laser, IPL, producten en peelings kunnen rosacea verminderen.

Feit. Behandelingen kunnen ervoor zorgen dat de rosacea klachten verminderen. Voor iedere huid werkt iets anders, maar over het algemeen merken we dat licht- en lasertherapie en milde peelings de klachten verminderen.

Hopelijk heb je een iets duidelijker beeld gekregen over de huidaandoening rosacea. Het is belangrijk om niet zelf van alles te proberen, maar allereerst een professional je huid te laten beoordelen, bijvoorbeeld een huidtherapeut of een dermatoloog. Een huidtherapeut heeft een opleiding gevolgd om iemand met rosacea te begeleiden bij het verminderen van de klachten middels leefstijl adviezen, het gebruik van skincare en milde behandelingen middels licht- en lasertherapie en peelings. Heb je vragen laat het ons dan gerust weten via 030 – 751 02 69 of stuur een e-mai naar info@huidlaserutrecht.nl.

Winkelwagen 0
Laatst bekeken 0