Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Hoe verschilt postinflammatoire hyperpigmentatie van andere huidaandoeningen?

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een veelvoorkomend probleem dat optreedt na ontsteking van de huid. Het kan gemakkelijk worden verward met andere huidaandoeningen, zoals melasma, zonschade of vitiligo. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze aandoeningen bespreken en hoe ze kunnen worden behandeld.

Inleiding

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat na ontsteking van de huid. Het kan zich voordoen als gevolg van acne, eczeem, psoriasis, insectenbeten, brandwonden of andere vormen van trauma aan de huid. Het resultaat is een donkere verkleuring van de huid op de getroffen gebieden, die soms maanden kan aanhouden. PIH is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het kan wel cosmetisch storend zijn. In sommige gevallen kan het ook psychologische stress veroorzaken.

Hoe ontstaat postinflammatoire hyperpigmentatie?

PIH ontstaat doordat de huid ontstoken raakt en er melanocyten worden gestimuleerd om melanine te produceren. Melanine is het pigment dat onze huid zijn kleur geeft. Bij ontsteking van de huid kan er te veel melanine worden geproduceerd, wat leidt tot hyperpigmentatie. Dit kan bij alle huidtypes voorkomen, maar we zien het vaker bij mensen met een donkere huidskleur, omdat hun huid van nature meer melanine bevat.

Hoe verschilt postinflammatoire hyperpigmentatie van melasma?

Melasma is een aandoening waarbij donkere verkleuringen ontstaan op het gezicht, vooral op het voorhoofd, de wangen, de bovenlip en de kin. Het wordt meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals zwangerschap of het gebruik van anticonceptie. Melasma kan ook worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon. In tegenstelling tot PIH, kan melasma niet worden veroorzaakt door een ontsteking van de huid.

Hoe verschilt postinflammatoire hyperpigmentatie van zonschade?

Zonschade of een zonnevlek, ook wel lentigo solaris genoemd ontstaat vaak ten gevolge van langdurige zonexpositie. Dit pigment is vaak goed te herkennen door typische vrij regelmatig begrensde lichtbruine vlekjes op gelaat, handruggen, onderarmen, soms onderbenen.

Hoe verschilt postinflammatoire hyperpigmentatie van vitiligo?

Vitiligo is een auto-immuunziekte waarbij de pigmentcellen in de huid worden vernietigd, waardoor witte vlekken op de huid ontstaan. Het kan op elk deel van het lichaam voorkomen, inclusief het gezicht, de handen en de voeten. Vitiligo kan worden verward met PIH omdat beide aandoeningen pigmentatieveranderingen veroorzaken, maar het mechanisme en de oorzaak van de verkleuring is totaal verschillend.

Behandelingen van postinflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentatie kan vanzelf verdwijnen na enkele maanden. Als de verkleuring echter langdurig aanhoudt, kan behandeling worden overwogen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder:

1. Topische behandelingen

Topische behandelingen omvatten crèmes, gels of lotions die op de getroffen gebieden worden aangebracht. Deze behandelingen bevatten vaak ingrediënten zoals hydrochinon, azelaïnezuur, salicylzuur, kojic acid, glycolzuur of tretinoïne. Deze ingrediënten kunnen helpen om de productie van melanine te verminderen en de verkleuring van de huid te verminderen. Het gebruik van deze producten moet echter worden geleid door een medische professional, aangezien ze bijwerkingen kunnen hebben.

2. Chemische peelings

Chemische peelings kunnen worden gebruikt om de bovenste lagen van de huid te verwijderen en de productie van melanine te verminderen. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd door een huidtherapeut en kan een paar dagen tot een week duren om te herstellen.

3. Lasertherapie

Lasertherapie kan ook worden gebruikt om de productie van melanine te verminderen en de verkleuring van de huid te verminderen. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd door een huidtherapeut en kan bijwerkingen hebben, zoals roodheid en zwelling.

4. Camouflage make-up

Camouflage make-up kan worden gebruikt om de verkleuring van de huid te maskeren. Deze make-up is verkrijgbaar in verschillende tinten en kan helpen om de huidtint egaler te maken.

Conclusie

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening die kan worden veroorzaakt door ontsteking van de huid. Het kan gemakkelijk worden verward met andere huidaandoeningen, zoals melasma, zonschade en vitiligo. Het verschil tussen deze aandoeningen is belangrijk om de juiste behandeling te kunnen bieden. In de meeste gevallen verdwijnt PIH vanzelf na enkele maanden, maar in sommige gevallen kan behandeling worden overwogen. Het is belangrijk om een ​​medische professional te raadplegen voordat u met een behandeling begint.

Veelgestelde vragen

  1. Is postinflammatoire hyperpigmentatie pijnlijk? Nee, postinflammatoire hyperpigmentatie is niet pijnlijk. Het kan echter wel cosmetisch storend zijn.
  2. Kan postinflammatoire hyperpigmentatie worden voorkomen? Het is mogelijk om postinflammatoire hyperpigmentatie te voorkomen door de huid te beschermen tegen ontsteking. Dit kan worden gedaan door zonnebrandcrème te gebruiken en te voorkomen dat u krabt of de huid beschadigt.
  3. Hoe lang duurt het voordat postinflammatoire hyperpigmentatie verdwijnt? Postinflammatoire hyperpigmentatie verdwijnt meestal vanzelf na enkele maanden, maar in sommige gevallen kan het langer aanhouden.
  4. Is postinflammatoire hyperpigmentatie besmettelijk? Nee, postinflammatoire hyperpigmentatie is niet besmettelijk. Het is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door ontsteking.
  5. Is postinflammatoire hyperpigmentatie gevaarlijk voor de gezondheid? Nee, postinflammatoire hyperpigmentatie is niet gevaarlijk.

Winkelwagen 0

Laatst bekeken 0