Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Huidproblemen door anticonceptie?!

Veel vrouwen gebruiken in een periode van hun leven een vorm van anticonceptie, waarbij de pil een veelgebruikte methode is. Ook de spiraal en de prikpil zijn veelgebruikte methodes. Deze anticonceptiemiddelen bevatten vrouwelijke hormonen die zwangerschap voorkomen, maar deze hormonen hebben ook andere effecten op het lichaam. Zo kan anticonceptie een bevorderend, maar ook een verslechterend effect hebben op acne en/of overbeharing. Gebruik jij anticonceptie en heb je last van een van deze klachten? Dan is het goed om eens te kijken naar welke anticonceptie je gebruikt en of deze mogelijk invloed heeft!

Hirsutisme scorekaart

Bepaalde soorten anticonceptie bevatten het hormoon levonorgestrel. Dit hormoon zorgt voor een over stimulatie van androgenen, wat normaal gesproken in kleine hoeveelheden voorkomt bij vrouwen. Door de overstimulatie van androgenen kan beharing toenemen en kunnen talgklieren gestimuleerd worden om meer talg aan te maken. Het gevolg van het gebruik van deze vorm van anticonceptie kan dan beharing volgens mannelijk patroon zijn, of acne. De anticonceptiepil met levonorgestrel is de pil die huisartsen vaak voorschrijven indien vrouwen de wens hebben om met anticonceptie te starten. Anticonceptiepillen die dit hormoon bevatten zijn: Microgynon, Lovette, Strediril, Trigynon en Trinordiol. Ook de prikpil en Myrenaspiraal bevatten levonorgestrel. Hoewel deze anticonceptiemiddelen soms voor acne worden ingezet, zien wij in de praktijk dat dit vaak geen verbetering of juist een verslechtering geeft. Acne en overbeharing zijn klachten die wij regelmatig zien bij vrouwen die een van deze anticonceptiemiddelen gebruiken.

Daarnaast zijn er anticonceptiemiddelen die een antiandrogene werking hebben. Hierdoor wordt de productie van androgene hormonen vermindert, wat een gunstig effect heeft op acne en overbeharing. Dit zijn derde generatiepillen, waarbij het hormoon oestrogeen gecombineerd wordt met het hormoon progestageen. Een eerder op de markt verschenen anticonceptiepil met deze hormonen is de Diane-35. Echter was bij deze anticonceptiepil sprake van een verhoogd risico op trombose. Om deze reden zijn derde generatiepillen ontwikkelt met hierin een andere vorm van het hormoon oestrogeen, welke een stuk veiliger zijn. Ook wetenschappelijk onderzoek (1) toont aan dat het gebruik van deze derde generatiepillen een aanzienlijke verbetering bij acne en overbeharing geven, ten opzichte van anticonceptie met levonorgestrel.

Voorbeelden van deze anticonceptiepil zijn als volgt:

Merknaam                              Oestrogeen                                        Progestageen

Marvelon                                30 mg ethinylestradiol                                   150 mg desogestrel

Mercilon                                 20 mg ethinylestradiol                                   150 mg desogestrel

Jasmin                                    30 mg ethinylestradiol                                   3000 mg drospirenon

Jaz                                          20 mg ethinylestradiol                                   3000 mg drospirenon

Wil jij een vorm van anticonceptie zonder hormonen gebruiken?
Dan is de koperspiraal misschien een goed idee! Deze spiraal maakt de zaadcellen van de man inactief waardoor zwangerschap tegengegaan wordt. De menstruatiecyclus loopt wel gewoon door. Let wel op, want net na het plaatsen van de koperspiraal kan de menstruatie heftiger zijn.

Heb je interesse in het overstappen naar een andere anticonceptie? Je huisarts kan je hiermee helpen en zal je verdere informatie geven over eventuele bijwerkingen.

(1). Sanam, M., & Ziba, O., (2011). Desogestrel+ethinylestradiol versus levonorgestrel+ethinylestradiol. Which one has better affect on acne, hirsutism, and weight change? Saudi Medical Journal

Winkelwagen 0

Laatst bekeken 0