Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Pigmentvlekken, lees hier alles wat je wil weten

Pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken of hyperpigmentatie genoemd, kunnen op iedere leeftijd voorkomen als een klein donker vlekje of grotere pigmentvlekken afhankelijk van de vorm van het pigment. Maar hoe ontstaat pigment? En hoe kun je het behandelen? In deze blog vertellen we je er alles over!

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan wanneer er een ophoping van melanine optreedt, het natuurlijke pigment dat onze huid kleur geeft. In de loop van de jaren kunnen pigmentvlekken plotseling ontstaan of donkerder worden. Melanine wordt geproduceerd door melanocyten (pigmentcellen), die zich in de bovenste huidlaag bevinden. Wanneer pigmentcellen te actief zijn of ongelijkmatig pigment produceren, kunnen er dus pigmentvlekken ontstaan.

Oorzaken van pigmentvlekken

 1. Blootstelling aan zonlicht
  Dit is echt een van de belangrijkste oorzaken van pigment. Ultraviolette (UV) straling van de zon stimuleert namelijk de aanmaak van pigment als reactie op de bescherming van de huid tegen schade door de zon. Deze beschermingsreactie zorgt ervoor dat er ongelijkmatig pigment kan ontstaan, waardoor de huid niet egaal bruiner kleurt, maar juist op sommige plekken donkerder kleurt.
 2. Huidveroudering
  Ook zien we als we ouder worden dat pigmentatie toeneemt. Een belangrijke reden hiervan is dat naar mate we ouder worden de huid niet meer in staat is zichzelf te vernieuwen. Met als gevolg een ophoping van pigment en dus pigmentvlekken.
 3. Hormonale veranderingen
  Hormonale schommelingen, zoals die tijdens de zwangerschap, het gebruik van hormonale anticonceptie of de menopauze kunnen de melanineproductie beïnvloeden en zorgen dus voor het ontstaan van pigmentvlekken. Deze vorm van pigment wordt ook wel melasma, of zwangerschapsmasker genoemd. Lees hier meer over melasma.
 4. Ontstekingen of trauma
  Wanneer de huid beschadigd raakt door acne, wondjes, of ontstekingen, kan dit jammer genoeg ook zorgen voor een verhoogde productie van pigment en dus donkere pigmentvlekken.
 5. Genetische aanleg
  Sommige mensen hebben van nature een hoger risico op het ontwikkelen van pigmentvlekken vanwege genetische factoren.

Het ontstaan van pigmentvlekken

Het ontstaan van pigmentvlekken wordt beïnvloed door verschillende interne- en externe factoren zoals hierboven genoemd. Wanneer pigmentcellen overactief worden door deze factoren produceren ze meer melanine dan normaal gesproken nodig is. Dit overtollige pigment worden uiteindelijk pigmentvlekken doordat het zich ophoopt in de huid.

In veel gevallen zijn pigmentvlekken cosmetisch storend, maar bij langdurige blootstelling aan bijvoorbeeld UV-straling kan dit een oorzaak zijn voor het ontstaan van huidkanker of een voorloper hiervan.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en adviezen beschikbaar om pigmentvlekken te voorkomen, te verminderen of te verwijderen, waaronder lasertherapie, medische peelings en de juiste skincare producten. Drie belangrijke producten die je absoluut niet mag missen in je skincare routine zijn: een vitamine C antioxidant serum, een zonbescherming met minimaal factor 30 (in de zomer spf 50) en een exfoliant met pigmentremmende ingrediënten in de avond.

Pigmentvlekken komen dus heel vaak voor in verschillende vormen en maten. Ook kunnen de oorzaken van het pigment bij iedere persoon anders zijn. Gelukkig zijn er behandelingen die pigmentvlekken kunnen verminderen of zelfs helemaal verwijderen, maar voorkomen blijft altijd belangrijker dan genezen, dus vraag advies aan een huidtherapeut over de juiste producten om pigment te voorkomen en je huid zo goed mogelijk te beschermen, want hoe dan ook de gezondheid van je huid staat altijd voorop!

Voor vragen en adviezen over pigment ben je welkom bij ons in de kliniek voor een eerste gratis consult met één van onze huidtherapeuten. Bel of mail om een afspraak te maken via 030 – 751 02 69 of info@huidlaserutrecht.nl.

Winkelwagen 0
Laatst bekeken 0