Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Stress en de huid

Inmiddels weten we dat huidproblemen kunnen ontstaan of verergeren door veel verschillende invloeden van binnenuit en van buitenaf. Ook stress kan nadelige effecten hebben op de huid, maar wat kunnen we dan aan onze huid merken?

Wanneer je stress krijgt, wordt door ons lichaam het stresshormoon cortisol aangemaakt. Dit is nodig om het lichaam weer in balans te krijgen. De stof cortisol is dus heel belangrijk, maar het moet niet te lang verhoogd aanwezig zijn in ons lichaam. Een verhoogde cortisolspiegel die lang duurt, kan o.a. zorgen voor een verhoogde bloeddruk, vertraging van de spijsvertering en vermoeidheid. Bij een korte periode van stress zal dit niet direct effect hebben op de huid maar bij een lange stressvolle situatie kan dit helaas wel gebeuren. Zo kan de huid sneller verouderen, er kunnen meer ontstekingen ontstaan of de huid kan overgevoelig reageren en geïrriteerd raken. In deze blog zullen een aantal huidproblemen besproken worden die verergerd kunnen worden door stress.

Puistjes door stress

Meer puistjes die ontstaan na een langdurige stressvolle periode is niet gek als we kijken naar wat er in ons lichaam gebeurt. Zoals eerder genoemd maakt ons lichaam het stresshormoon cortisol aan. Deze stof verzwakt het immuunsysteem waardoor ons lichaam niet meer goed of minder goed ontstekingen, waaronder dus puistjes, kunnen remmen. Bacteriën zoals een cutibacterium acnes (voorheen propionibacterium) bacterie kan hierdoor gemakkelijker zorgen voor het ontstaan van ontstekingen. Ook zal de talgproductie verhogen, waardoor er meer onzuiverheden kunnen ontstaan.

Behandeling bij acne
Onze huidtherapeuten bespreken tijdens een consult samen met jou de klachten en zullen de verschillende oorzaken uitgebreid uitleggen. Hierna wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. De behandeling van acne kan bestaan uit een combinatie van: laserbehandelingen, peelings, producten en orthomoleculaire therapie.

Huidveroudering door stress

Helaas zal de huid ook sneller verouderen door stress. Er zullen meer fijne lijntjes en rimpels zichtbaar worden doordat bepaalde eiwitten, namelijk collageen en elastine in onze huid beschadigt en sneller afbreekt.

Behandeling bij huidveroudering
Wij behandelen huidveroudering met fractional lasers of intensieve diepe peelings en het gebruik van de juiste producten. Na het behandeltraject zijn jaarlijkse onderhoudsbehandelingen gewenst aangezien het verouderingsproces helaas niet stilgezet kan worden.

Gevoelige huid zoals eczeem, psoriasis en rosacea door stress

Cortisol heeft een negatieve invloed op verschillende huidaandoeningen waarbij een ontstekingsreactie een grote rol speelt. Bekende klachten bij bovengenoemde huidproblemen zoals irritatie, roodheid en ontstekingen kunnen hierdoor verergerd worden. Ook kan stress ervoor zorgen dat de huidbarrière wordt aangetast.

Behandeling bij rosacea
Rosacea kan door veel verschillende triggers verergerd worden waar stress er een van is. Wel kunnen behandelingen zorgen voor het versterken van de huidbarrière en het verminderen van klachten zoals ontstekingen, roodheid, flushing en vaatjes. De behandeling van rosacea bestaat uit één of een combinatie van de volgende behandelingen: peelings, IPL, LED-therapie en laserbehandelingen.

Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.
E-mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl
Tel: 030 – 751 02 69

Winkelwagen 0
Laatst bekeken 0