Beoordeeld met 5 sterren

Altijd een natuurlijk resultaat

Specialist in laser en peelings

Huidtherapeuten en artsen

Kwaliteitsgeregistreerd

Wat zijn de Fitzpatrick huidtypes?

Er is een groot aanbod aan lasers, peelings en behandelingen beschikbaar bij ons in de kliniek. Bij het maken van een keuze voor de best passende behandeling, kijken wij naar verschillende factoren. Uiteraard staat de hulpvraag van de patiënt centraal en is de keuze afhankelijk van waar iemand voor komt. Daarnaast kijken wij naar huidtype en huidconditie, maar spreken we ook van huidtypes op basis van Fitzpatrick. Dit laatste zegt iets over het pigment in de huid. De huids- en haarkleur wordt bepaald door de hoeveelheid feomelanine en eumelanine. Feomelanine domineert bij rood haar en eumelanine wordt vaak gezien bij donker haar.

Deze classificatie is bedacht door de Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick. De indeling is gemaakt op basis van gevoeligheid voor Uv-straling. In deze blog zullen we de verschillende huidtypes toelichten.

Huidtype I
Bij mensen met huidtype I domineert feomelanine in de huid. De huid kleurt nauwelijks bruin, wel zijn er vaak sproeten zichtbaar op de delen welke meer worden blootgesteld aan uv-straling, zoals gezicht, hals, armen en handen. Daarnaast heeft dit huidtype vaak rossig of blond haar en lichte ogen. Mensen met huidtype I kunnen ondanks het gebruik van zonnebrandcrème nog verbranden. Daarom is het aan te raden de huid minimaal bloot te stellen aan (fel) zonlicht.

Huidtype II
Bij mensen met dit huidtype zit met name het pigmenttype feomelanine in de huid. De huid kleurt licht bruin na blootstelling aan de zon. Ook ontstaan er vaak sproeten bij blootstelling aan zonlicht. Bij dit huidtype zien we vaak blauwe, grijze of groene ogen en blond tot lichtbruin haar. Het juist toepassen van zonnebrandcrème kan verbranding van de huid voorkomen. Dit houdt in dat er dagelijks gebruik wordt gemaakt van een crème met SPF 30 en dat dit op zonnige dagen om de 2 uur herhaald wordt.

Huidtype III
Mensen met dit huidtype hebben beide pigmenttypes in de huid en bij blootstelling aan uv-straling zal de huid midden bruin kleuren. Ook kunnen er dan enkele sproeten ontstaan. Bij dit huidtype zien we vaak groene of bruine ogen en lichtbruin tot donkerbruin haar. Dit huidtype zal verbranden bij langdurige blootstelling aan UV of bij een hoge UV-index. Het insmeren van de huid is daarom van belang, zeker op zonnige dagen.

Huidtype IV
Mensen met dit huidtype hebben meer eumelanine in de huid en bij blootstelling aan Uv-straling kleurt de huid diepbruin. Sproeten komen soms voor. Bij dit huidtype zien we vaak bruin tot zwart haar en bruine ogen. De huid verbrandt niet snel maar het is wel mogelijk bij langdurige blootstelling aan UV of bij een hoge UV-index.

Huidtype V
Mensen met dit huidtype hebben overwegend eumelanine in de huid en bij blootstelling aan Uv-straling kleurt de huid donkerbruin. Er zijn zelden sproeten zichtbaar op de huid. Bij dit huidtype zien we vaak donkerbruin tot zwart haar en bruine ogen. De huid verbrandt niet, maar er ontstaat wel schade bij blootstelling aan langdurige en hoge Uv-straling.

Huidtype VI
Bij mensen met dit huidtype domineert eumelanine en bij blootstelling aan Uv-straling kleurt de huid donkerbruin tot zwart. Bij dit huidtype zien we vaak zwart haar en donkerbruine ogen. Er zijn geen sproeten zichtbaar op de huid.

Bij welke huidtypes is het smeren van zonnebrandcrème van belang?
Hierboven werd het belang van het smeren van zonnebrandcrème al een enkele keer benoemd. Maar eigenlijk is dit voor ieder huidtype van belang.

Huidtypes I tot III hebben namelijk een verhoogde kans op het ontstaan van huidkanker omdat de huid zichzelf minder goed kan beschermen. Wanneer de huid bruin kleurt, werkt dit als een beschermingsmechanisme van de huid om zich beter te kunnen weren tegen het verbranden. De pigmentcellen vormen een soort ‘parasolletjes’.

Huidtypes IV tot VI hebben minder kans op verbranding en huidkanker, omdat het pigment in de huid wat meer bescherming van nature biedt. Toch kan huidschade ontstaan bij overmatige blootstelling aan Uv-straling. Daarnaast is de huid gevoeliger voor pigmentveranderingen, zoals het ontstaan van hypopigmentatie (lichtere vlekken) of hyperpigmentatie (donkere vlekken).

Wil jij weten welke behandelingen of producten bij jouw huidtype passen?
Neem dan gerust contact op.

Winkelwagen 0
Laatst bekeken 0